Peluş Halı Nasıl Yıkanır?
Halı temizliğinin çok önemli olması nedeniyle evinizde periyodik zamanlarla peluş halıların temizliğini nasıl yapacağınız konusunda püf noktaları.
Peluş Halı Temizleme Yöntemleri
Evinizde peluş halının temizliğinde kullanacak olacağınız birçok yöntemler bulunmaktadır. Kimyasal maddelerin kullanacağınız gibi evinizde olan doğal yöntemlerle de kullanmanız mümkün olmaktadır. Yaz aylarında halı yıkaması yapmanızla birlikte daha kolay kuruyacaktır.
Evde halının temizliğini yaparken öncelikle şu durumlara dikkat etmeniz önemlidir.
-
- Yıkama işlemi gerçekleşmeden öncesinde tozları elektrikli süpürge ile çekin;
- Suyun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir
- Dairesel hareketlerle silmelisiniz
- Yıkama işlemi sonrasında suyun çekmesi için çekçek kullanın
- Fırça ya da sünger ile yapacağınız temizlik sırasında biraz güç kullanmalısınız
- Dairesel hareketler ile birlikte temizliğini yapabilirsiniz
- Renkli halıları yıkarken çamaşır suyu kullanmanız rengin açılmasına neden olur
Peluş Halıyı Makinee Yıkama
Peluş halıların çamaşır makinesinde de yıkamanız mümkündür. İnce halılar olması nedeniyle normal çamaşır yıkar gibi yıkayabilirsiniz. Çamaşır makinesinde yıkanacağı zaman halı için özel üretilen deterjanlar bulunmaktadır. Ayrıca yumuşatıcılar da kullanırsanız halının sertleşmesini engelleyecek ve yumuşak olmasını sağlayacaksınız.
Çok sıcak su ile yıkamanız halıya zarar verecek olması nedeniyle 40 dereceyi geçirmemelisiniz.
- 1 fincan toz soda
- 1 litre ılık su
- Sprey şişesi
- Eldiven
- Sünger
- Nemli bez
Nasıl Yapmanız Gerekiyor
Toz sodayla normal halıların ya da peluş tarzında olan halıların temizliğinde kullanabilirsiniz. Kahve lekesinin bulaştığı, toz ya da kir nedeniyle artık yıkamak ya da silmek istiyorsanız o halde ilk olarak halının ıslatılması gerekmektedir.
Bir sprey şişesi içerisine toz soda ve ılık su konulmalı ve çalkalanmalıdır. Islatmış olduğunuz halının üzerine püskürtmeli ve en az 30 dakika boyunca bekletmelisiniz.
Bir sünger ile birlikte halı silinmeli ve sonra durulanmalıdır. Halının içerisinde hiç su kalmaması için bir tahta parçasıyla suyunu çektirmelisiniz. Peluş tarzında olan halılarınızı yıkamanız ile birlikte oluşan kirler oldukça kolay çıkacaktır.
Meyve suyu, çay, kahve, kan, boya lekelerini çıkarmak amacıyla temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
- 1 çay bardağı sirke
- 1 litre ılık su
- Deterjan
- Fırça
- Sünger
- Bol su
Hijyene dikkat edenlerin halıyı yıkamak amacıyla sirkeden faydalanmaktadır. Sirkenin özel yapısı sayesinde mikrop öldürücü özelliği de bulunmaktadır. Bu sebeple de insanların yapması gereken ilk olarak saf ve beyaz renkte olan bir sirke almalıdır.
Renkli olan sirkeler kullanılması ile birlikte açık renkte olan halılarda lekelenme yapma ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de yapacağınız ilk öncelikle halının içerisinde ki tozları alabilmek için elektrik süpürgesinden çekmeniz gerekmektedir.
Sonrasında ılık suyun içerisine koyduğunuz sirke püskürtülmeli ve ıslattığınız peluş halıya püskürtmelisiniz. Yarım saat bekledikten sonra genel olarak temizlik yapılmalıdır. Deterjan dökülmeli ve sünger ile birlikte silmelisiniz.
Bol suyla durulamalı ve halının içerisinde kalan suyu çıkarmak için çekçek yardımıyla suyu çekmelisiniz. Halıyı balkon demirleri gibi bir yere sermeli ve kurumasını beklemelisiniz.
Kahve lekesi, mum lekeleri, makyaj lekesi, boya lekelerini çıkarmak amacıyla bu yöntemle temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
- Deterjan
- Sünger
- Fırça
- Bol su
- Sıvı deterjan
- Yumuşatıcı
Halıların genel temizliğini yapmak için deterjanın yanı sıra yumuşatıcı da kullanmalısınız. Sadece deterjan ile birlikte temizliğini yaparsanız unutmayın ki halı kuruduğu zaman çok sert olacaktır.
Öncesinde yapacağınız ilk işlemin halının içinde olan tozun kalmaması için ilk öncelikle elektrikli süpürge ile çekilmelidir. Halının içerisinde çok toz kalması durumunda ise yapacağınız halıyı silkelemek olacaktır.
Halıyı düz bir zemine sermeniz ve bol suyla ıslatmalısınız. Üzerine sıvı deterjan dökmeli ve silmelisiniz. Biraz beklemeli ve bol suyla durulamalısınız. Şayet halınız çok kirli olması durumunda deterjanla bir kere daha yıkayın. Halının yumuşak olması için yumuşatıcı dökmeli ve tekrardan silmelisiniz.
Tekrar bol suyla durulamalı ve içerisinde kalan suyu çekçek yardımıyla çekin. Kuruması için güneş alan bir yere serin ve kurusun. Halıyı yıkamak için güneşli günlerde yıkamanız önerilmektedir.
Peluş halının genel temizliğini yapmak amacıyla kullanılmaktadır.
- 1 su bardağı amonyak
- Deterjan
- Sünger
- Fırça
- Bol su
Halı temizliği için yapmanız gerekenin elektrikli süpürge ile çekme sonrasında peluş halıları temizlemek için düz bir zemine sermeli ve bir sprey şişesi içerisinde amonyak dökerek üzerine bol su koymalısınız.
Halıları temizleme işlemi öncesinde halının bol suyla ıslatılması önemlidir. amonyak ile temizleme işleminin sadece beyaz renkte olan halıları yıkarken kullanın. Sprey şişesine hazırlamış olduğunuz karışımın halıya püskürtmeli ve yarım saat boyunca beklenmesi sonrasında bol su ile durulamalısınız.
Fakat halı yıkaması burada bitmeyecektir. Bir halıyı yıkarken deterjan olarak sıvı ya da toz deterjan kullanmanız gerekmektedir. Deterjanı halıya belirli aralıklarla dökmeli, süngerle ilk önce silin.
Genel temizliği için sert kılları olan bir fırça ile fırçalamanız sonrasında yine bol suyla durulamalı ve çekçek yardımıyla suyun sızmasını sağlamalısınız.
Kurumuş kan lekesini ya da tükenmez kalem lekelerinin çıkmasında etkili olmaktadır.
Peluş Halı
Hızlı Erişim Menüsü